Въпроси и отговори

В. Как да си запиша час за преглед? 
О. По телефона (0700 15077) през работно време

В. Имам кървене от ануса (алена кръв) по време и след изхождане. На какво се дължи това?
О. В 90% от случаите това се дължи на вътрешни хемороиди.

В. Имам силни режещи болки при изхождане по голяма нужда и понякога слабо кървене, което се забелязва като капчици кръв върху тоалетната хартия.
О. Вероятно се касае за анална фисура. Хемороидите много рядко болят силно и продължително.

В. Имам доказана анална фисура от около 1 година. Пробвах всякакво консервативно лечение и не ми помага. Какво да правя?
О. При Вас се касае за хронична анална фисура, която много трудно се повлиява от консервативното лечение. В тези случаи препоръчваме оперативно лечение, което е с много по-добри резултати.

В. Имам анална фисура и вътрешни хемороиди 3-та степен. Как да се лекувам.
О. При Вас е възможно консервативно лечение. Първо трябва да се лекува фисурата и при евентуален успех да се премахнат хемороидите чрез банд-лигиране и инфраред коагулация. При много от случаите препоръчваме оперативно лечение, като на един етап се премахнат хемороидите и аналната фисура.

В. Установиха ми вътрешни хемороиди. Кой метод на лечение ще ми препоръчате: банд-лигиране или оперативно интервенция по метода на Лонго?
О. Универсален метод на лечение няма. Всеки един от методите има предимства и недостатъци. Методът на избор зависи от стадия на заболяването и желанието (нагласата) на пациента. При вътрешни хемороиди в напреднал 3-ти и 4-ти стадий препоръчваме оперативно лечение по метода на Лонго. При 2-ри стадий изборът е банд-лигиране с инфраред коагулация,жа при начален 3-ти стадий са възможи и двата метода на лечение.

В. Имам перианална фистула. Възможно ли е лечение с “лазер”?
О. Перианалната фистула (или фистулозния парапроктит) е хирургично заболяване и лечението е само и единствено оперативно.

В. Преди повече от 10 год. съм опериран от вътрешни хемороиди. Напоследък имам същите оплаквания, както преди операцията.
О. Вие вероятно сте опериран по някои от класическите методи на лечение на хемороиди. В много от случаите се получават усложнения и/или рецидиви. При всеки пациент се преценява индивидуално кой метод е най-подходящ - банд-лигиране или операция по метода на Лонго.

В. Работите ли със здравната каса?
О. Да. Работиме със здравната каса, когато извършваме оперативни интервенции. Амбулаторните прегледи и манипулации, каквато е банд-лигирането за сега не се покриват от НЗОК и се заплащат изцяло от пациента.

В. Бременна съм в 7-ми месец. Имам сериозни оплаквания от хемороиди. Как да ги лекувам?
О. По време на бременоста много често се изострят оплакваниява от хемороиди и фисури. Докато сте бременна препоръчваме единствено симптоматично лечение. Ако оплакванията продължат и 2-3 месеца след раждането е редно да се обърнете към специалист проктолог.

В. Установиха ми хипертрофирала анална папила. Имам постоянен дискомфорт в аналната област. Как да я третирам?
О. Аналните папили не се поддават на консервативно лечение и подлежат на оперативно отстраняване. Тъй като аналната област е много чувствителна, това трудно става в амбулаторни условия. Стандарт е еднодневната хирургия с епидуралната анестезия.

В. Имам подутини в аналната област след изхождане. След няколко часа в легнало положене се скриват, но ако се наложи да извършвам физическа работа или дълго време да стоя прав, през целия ден имам дискомфорт и бельото ми се зацапва с розова слуз.
О. Вероятно при Вас става въпрос за напреднал стадий (3-ти към 4-ти) на вътрешни хемороиди. Препоръчваме оперативно лечение по метода на Лонго.

В. Имам секрет по бельото. На какво се дължи?
О. Трудно е да се даде отговор без да е извършен преглед. Ако секретът е гноевиден вероятно е анална фистула. Ако е розова слуз-вътрешни хемороиди. Препоръчваме преглед от проктолог.

В. Имам сърбеж в аналната област.
О. Причините може да са от различно естество: кожно заболяване, паразитоза по чревния тракт или анална фисура или фистула.

В. Имам оплаквания от хемороиди от дълги години. Наскоро бях на преглед при хирург и той ми препоръча оперативно лечение. 
О. Вие вероятно сте в напреднал стадий на заболяването. В тези случаи ние предлагаме операция по метода на Лонго, предвид очевидните предимства пред класическите методи: висока ефективност, кратко оперативно време, еднодневен болничен престой, много малък процент на усложнения и рецидиви.

В. Колко време продължава операцията на Лонго и колко време ще трябва да остана в болница?
О. Престоят в болница в повечето случаи е около 24 часа, а самата операция продължава между 15 и 30 минути. Стандартната анестезия е епидурална, освен при противопоказания или при изрично желание на пациента за обща анестезия.

В. Има ли болка при банд-лигирането?
О. Усещането при банд-лигирането е много индивидуално, но в над 80% от случаите болка няма. Възможно е чувство за чуждо тяло или дискомфорт, които преминават за няколко дни, не нарушават работоспособноста и не пречат на ежедневните дейности.

В. Какво операции извършвате. Интересува ме дали оперирате слабинни херни или сте строго специалицирани само в областа на проктологията?
О. Лекарите работещи в клиниката извършваме много и разнообразни операции от областта на общата хирургия, като освен хемороиди, анални фисури, перианални фистули оперираме лапароскопски и конвенционално холецистити, слабинни и вентрални хернии, апендицит, дермоидни кисти, тумори на целия стомашно-чревен тракт. Извършваме и множество амбулаторни операции.