Лечение на хемороиди

Лечението на вътрешните хемороиди може да се раздели на три категории. Изборът на метод на лечение изключително зависи от степента на хемороидите, придружаващите заболявания, начинът на живот и не на последно място от желанието на пациента.

Консервативно лечение

Цели начална терапия за премахване на симтомите, но не и на самите хемороиди. Включва богата на фибри диета, седящи вани в хладка вода и прилагането на кремове и свещички. По този начин може да се намали временно кървенето и дискомфорта, но не и пролапса. Консервативно се лекува и тромбоза на външен хемороид след втория ден от тромбозата.
Мини-инвазивно (амбулаторно) лечение

Мини-инвазивно (амбулаторно) лечение

- Rubber band ligation. (банд лигиране) 
Това е амбулаторна процедура която може да се прилага за хемороиди II-ра и III-та степен. Представлявя поставяне на еластичен пръстен в основата на хемороидалния възел. По този начин се прекратява кръвотока, хемороидалната тъкан "умира" и отпада след около 5-6 дни. Това може да е придружено от слабо кървене. На мястото се получава малка раничка, която заздравява за 10-14 дни. Това е много добра процедура, но може да се прилага само за лечение на вътрешни хемороиди, тъй като те са лишени от инервация за болка. На един етап могат да се отстранят един или два хемороида. Манипулацията може да се прилага през три седмици. Не се препоръчва лигиране на хемороиди при пациенти приемащи антикоагуланти и с намалена имунна защита.

- Склеротерапия. 
Често използвана в миналото, но с въвеждането на банд лигирането е по-рядко използвана днес. Представлява инжектиране на дразнеща субстанция под лигавицата, като се предизвиква намаляване на кръвоносните съдове и образуване на съединителна тъкан.

- Инфраред коагулация. Представлява фотокоагулация на хемороидите с инфрачервена светлина. Методът е подходящ, като самостоятелна манипулация при I-ва и начална II-ра степен. Съчетаването на инфраред коагулация с банд лигиране е с много добри клинични резултати, и представлява "златен стандарт" в амбулаторното лечение на хемороиди.
 

- Криотерапия. 
Този метод е изпаднал в немилост в наши дни. Бил е използван в миналото, като се е вярвало, че замръзяването в началото на аналния канал може да намали кръвоснабдяването и фиброзирането на хемороидалните възли. За съжаление резултатът от процедурата е силна, неприятна миризма отделящя се при некрозата на лигавицата. Процедурата е болезнена и е свързана с продължителен период на оздравяване. Поради тези причини криотерапията е изоставена като лечебна процедура за хемороиди. 

- Комбинация от тези методи 

Хирургично лечение

Препоръчва се при: 
1. Продължително и/или обилно кървене. 
2. III и IV степен хемороиди. 
3. При изчерпване на възможностите на консервативното и амбулаторно лечение. 

"Класически" оперативни методи: 
Основават се на един основен принцип: намаляване на кръвния ток към аноракталния пръстен и отстраняване на излишната хемороидална тъкан. Свързани са с продължителен следоперативен период, чести рецидиви и усложнения.

Премахване на хемороидите с механичен ушивател.
Методът е въведен през 1997 година от Longo. Представлява прекъсване на кръвоснабдяването и отстраняване на хемороидите и излишната лигавица чрез апарат наречен хемороидален стаплер(ушивател). Стаплерът изрязва циркулярна лента от хемороидалната тъкан непосредствено над аналния канал и поставя два реда малки скоби, така че да се съединят двата края на оставащата лигавица. 
 

Методът на Longo има много предимства пред класическите операции: 
1. съкращава се оперативното време на 15-20 минути. 
2. следоперативния период обикновено е 1-2 дни. 
3. следоперативната болка е минимална и възстановяването на работоспособността е 10-14 дни. 
4. добри естетически резултати 
5. рецидивите са сведени до 5-8%. Препоръчва се при III-та и IV-та степен хемороиди и ректален пролапс, както и при съчетание на хронична анална фисура с хемороиди. 
Противопоказан е при анална стеноза, болест на Крон, перианални абсцеси и фистули. 

Лечение на външните хемороиди

Eдинствено оперативно. 
Обичайно се извършва в амбулаторна обстановка под локална анестезия на един или на няколко етапа, в зависимост от броя и разположението на хемороидите. Ако са налице и вътрешни хемороиди, то външните се премахват на втори етап след банд-лигирането на всички вътрешни хемороиди. 

Тромбоза на външен хемороид

Може да се лекува оперативно до 1-2 дни от началото на тромбозата. Извършва се срязване на хемороида и изваждане на тромба, след което кожата се зашива.